Kapi za nos, loša navika, Coldisept, najbolji prirodni lek i sprej za zapušen nos

Sprej za nos | Kapi za nos loša navika

Kapi za nos - potreba ili loša navika?

Koristite kapi za nos duže vreme i pitate se da li je to neophodna terapijska opcija ili loša navika? Nos je početni deo disajnih organa i pripada gornjim respiratornim organima. Prolaskom vazduha kroz nose šupljine on se vlaži i zagreva, ali i sprečava da mikroorganizmi iz vazduha ili polenske čestice ili čestice zagađenja, direktno uđu u organizam. Sluznica nosa predstavlja prvu i osnovnu barijeru čini zaštitnu barijeru u zaštiti ostalih delova disajnog puta a najviše pluća.

Simptomi od strane nosa i nosnih šupljina zvanih sinusi, su nešto što je večina odraslih ali i dece iskusila bilo da se radi o aktunim simptomima koji su trajali par dana i prošli sami od sebe, do hroničnih tegoba koje traju godinama i znatno narušavaju kvalitet života osobe koja ih ima.

Čitav spektar simptoma, od vodene sekrecije iz nosa do gusto žuto zelenog sekreta, od blage do teške zapušenosti koja često vodi do poteškoća u disanju u gušenja, od povremenog pritiska i bola u pojedinim regijama lica (čelo, obrazi...) do ozbiljnih i onesposobljavajućih glavobolja, je nešto čiji uzrok se često nalazi u nealergijskim i alekrijskim bolestima sluznice nosa i sinusa.

Upale sluznice nosa i sinusa zahtevaju detaljnu dijagnozu i preciznu terapiju koja često uključuje multidisciplinarni pristup lekara opšte medicine, pedijatra, otorinolaringologa, alergologa, pulmologa, interniste. Sa druge strane sve je veći broj preparata na tržištu koji nude olakšanja simptoma od strane nosa i sinusa koja su površna, brza ali i opasna ukoliko se uzimaju bez preporuke lekara nakon opsežne dijagnostike i pod kontrolom stručnjaka u smislu doze i trajanja.

Terapija može biti farmakološka i nefarmakološka.

Farmakološki pristup se najviše razvija, a među tim opcijama definitivno prednjače kapi za nos. Kapi za nos su terapijska opcija koja je najčešće u upotrebi u najrazličitijim oblicima. Neko bi rekao da je bez njih nemoguće doći do olakšanja tegoba, boljeg kvaliteta života, kvalitetnijeg sna, lakšeg disanja itd. S druge strane, da li ih koristimo pravilno ili previše i predugo.

Na tržištu se mogu naći mnoge opcije kapi za nos, a veliki broj njih se nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama i često su predmet zloupotrebe ili što bi se narodski reklo, koriste se „i kad treba i kad ne treba“ i to na svoju ruku, bez kontrole lekara. Kapi za nos mogu biti različitog sastava i u skladu sa tim imamo više vrsta kapi za nos. U velikoj meri u upotrebi je:

    1. veliki broj kapi za nos sa fiziološkim rastvorom;
    2. kortikosteroidne kapi za nos;
    3. kapi za nos koje imaju antihistaminik u sebi;
    4. i na kraju tu je veliki broj kapi za nos koje nazivamo dekongestanti ili dekongestivi.

Fiziološke kapi za nos su zapravo slani rastvori koji slue prvenstveno ispiranju nosnih šupljina. Ono što je kod njih problem je zapravo često prisustvo konzervanasa koji mogu delovati dodatno iritantno kod već oštećene sluznice nosa a nekada i alergijski na preosetljive organizme te treba biti obazriv.

Kortikosteroidni sprejevi takoe služe smanjenju otoka sluznice i smanjenja posledica upale, prvenstveno kod hroničnog rinitisa ili hroničnog rinosinusitisa i sinuzitisa. Najčešće se dodaju kada je alergija u pozadini procesa. Mnogi od njih se nalaze u slobodnoj prodaji i podležu nekontrolisanoj upotrebi i neželjeni efekti se javlaju vremenom u vidu iritacije nosa i grla ali i pečenja sluznice, pa nekada i sistemskih neželjenih efekata.

Sprejevi i kapi sa antihistaminicima (i koriste se kod alergijskih rinitisa i alergijskih rinosinuzitisa) smanjuju simptome zapušenog nosa i otečene sluznice kod osoba koje imaju problem sa alergijama, bilo inhalatornim ili nutritivnim. Iako bezbedniji od oralnih antihistaminika, često se javljaju neželjena dejstva u vidu peckanja u nosu i grlu ali i sistemska neželjena dejstva u vidu umora, pospanosti, dezorijentisanosti.

Dekongestivi kao četvrta kategorija, najčešći su predmet zloupotrebe i nekontrolisanog korišćenja. Ove kapi za nos ili sprejevi pružaju kratkotrajno olakšanje tako što smanjuju otok sluznice i olakšavaju prolaz kroz nosne šupljine. Ono što je kod njih pravilo je da bi trebalo da se koriste 3 dana a najviše 5 dana a ako se koriste duže one naprotiv izazivaju te simptome i pojačavaju zapušenost nosa i otežavaju disanje. Sa druge strane, drugi ozbiljan problem ovih kapi za nos, dekongestiva, je tolerancija na njih koja se razvija vremenom bilo da se koriste u obliku kapi ili sprejeva a to bi u praksi značilo da se koristi sve više i više kako bi se postigao efekat olakšanja tegoba aa zapravo vremenom uopšte prestaju da imaju dejstvo i okreću problem u neženjeni tok a to je nepovratno oštećenje sluznice nosa i sinusa. Vremenom se stvara zavisnost i pacijenti stvaraju subjektivni osećaj da bez njih ne mogu da funkcionišu a zapravo sve dublje tonu u problem.

Sve napred iznešeno stvorilo je konstantnu potrebu za razvojem novih tehnologija i potrebu traganja za novim supstancama i načinima aplikacije koji će imati sa jedne strane dugotrajnije rešenje za probleme zapušenog nosa i upale nosne i sinusne sluznice i koje neće stvarati zavisnost usled upotrebe.

Novi sprejevi za nos i grlo sa jonima srebra

Novi sprejevi za nos i grlo sa jonima srebra daju nadu da je to moguće. Novim nano tehnologijama otvoren je put nanokoloidnim jonima srebra da deluju koliko treba tačno tamo gde treba i da sa više aspekata dovode do olakšanja tegoba. Sa jedne strane nanokoloidno srebro sprečava prodor mikroorganizama preko sluznice nosa dalje u organizam, a sa druge strane deluje direktno antimikrobno, tj antibakterijsko, antivirusno i antimikotično protiv uzročnika infekcije i time protiv simptoma. Upotreba ovih sprejeva za nos i grlo ne stvara zavisnost i pored efikasnosti kod akutnih upala sluznice nosa i sinusa, posebno je efikasna kod hroničnih procesa jer ima sposobnost razbijanja konglomerata mikroorganizama i sluzi, medicinski nazvanih biofilm, koji predstavljaju glavni problem navraćanja simptoma a van domašaja su ostalim kapima i spejevima.

Ova nova naučna dostignuća daju nadu pre svega osobama sa hroničnom zapušenošću nosa, dugotrajnom sekrecijom iz nosa, upornim glavoboljama koje su posledica upale sinusa kao i onima koji iz istih razloga imaju problem sa snom i hroničnim umorom. Još jedan dokaz da rešenja leže u prirodi a savremena nauka nam pomaže da ih učinimo dostupnim u najefektivnijem obliku i rešimo se tegoba.

Kako Coldisept štiti nos?

Coldisept sprej za nos štiti od bakterija, virusa i gljivica pomoću nano koloidnog srebra koje se sastoji od malih srebrnih nanočestica promera 5 nanometara. Njihova uloga je da zaustave dalji razvoj i razmnožavanje patogena kao i da zaustave upalu sluzokože nosa i grla (protivupalni efekat).

Antimikrobno svojstvo nano čestica srebra su rezultat mehanizma baziranog na uništenju bakterijske opne odnosno inaktivacije virusa i zaustavljanje njegovog razmnožavanja. Za razliku od drugih preparata koji se uglavnom sastoje od jonskog srebra odnosno koloidnog srebra, koje je visoko reaktivno i ekstremno nestabilno, srebrne nanočestice Coldisept su potpune i inertne tako da ne stupaju u hemijsku interakciju sa drugim komponentama.

Takođe, Coldisept sprej za nos ima dokazano snažno antibakterijsko (uključujući i bakterije otporne na antibiotike) i antivirusno svojstvo delujući na širok spektar bakterija, virusa i gljivica. Chondrus crispus (Irska mahovina ili Crvena alga) zajedno sa mineralnim solima formira zaštitini sloj - sloj u vidu gela na sluzokoži koji je štiti od virusa, bakterija i drugih fizičkih i hemijskih faktora. Vlaži i umiruje upaljenu sluzokožu i time pospešuje regeneraciju uz otklanjanje osećaja peckanja i bola.

Sprej za nosGde da kupite? Sprej za nosPoručite online